tisdag 26 mars 2013

Hej igen!
Hoppas våfflorna smakade bra!
Jag blev så jätteglad när jag kom tillbaka till skolan från möte i kommunhuset. Utanför min dörr stod nämligen tre elever från årskurs 3. De vill väldigt gärna prata ny skola med mig.
Jag bad dem komma tillbaka, eftersom jag behövde äta lite lunch först. När lunchen var avklarad hämtade jag eleverna in till mitt rum. Det var Elin E, Rebin och Joel från trean.
De hade så mycket att säga att de knappt hann sätta sig förrän det bubblade idéer och frågor från dessa härliga elever.
Vi bestämde oss för att ta en sak i taget och började med idrotten. De hade många mycket bra synpunkter och önskemål.
De ville ha en större idrottssal, men även en mindre sal för dans och aktiviteter där man inte är så många i taget. Den stora salen skulle mer vara inriktad på bollidrotter men även gymnastik. Något som de tyckte om att göra var att hänga i ringar hoppa på trampolin och plintar.Något som Rebin saknar idag är en elektrisk poängtavla, kanske kan det bli verklighet!
Vi pratade om omklädningsrummen och viktigt tyckte Joel att när man kommer in i omklädningsrummet så ska det finnas en vägg som man går runt, så att ingen kan se in i rummet när dörren öppnas.
Det vore bra med skåp för värdesaker, tyckte Elin, eftersom många elever har dyra telefoner med sig till skolan.
Sedan kom vi in på matsal som alla tyckte skulle vara trevlig och lugn. De ville gärna att man delar upp matsalen så man inte sitter för nära varandra. Växter är trevligt, men som Elin sa, det är viktigt att tänka på att det inte är växter som framkallar allergier. En svart krittavla ville alla tre ha, så att man kan skriva menyn som serveras.
Tänk om matsalen kunde förvandlas till en biosalong, det tyckte alla vore häftigt!
Alla var överens om att de ville ha det trivsamt och praktiskt, mitt rum tyckte de om eftersom det är vita väggar, med vita möbler och lite växter. Men, eleverna ville också ha lite färger så att man får lust att lära, som Joel uttryckte det.
Skåp för värdesaker även i kapprummen skulle vara jättebra tyckte Elin.
Tiden gick snabbt och Sheri väntade på att få komma in på ett möte som vi hade bestämt tidigare. Jag tackade Elin E, Rebin och Joel för att de tog sig tid att komma till mig.
Tänk vilka kloka elever vi har! Underbart!
Vad händer i morgon? Vi får väl se om några andra elever dyker in till mig!
Hej då!
Annica i

måndag 25 mars 2013

Måndag 25 mars, våffeldagen!
Fick besök av två mycket trevliga flickor från årskurs 5. Vi pratade en hel del om skolmaten och att de skulle vilja kunna påverka vad som serveras till lunch. De förstod att det inte är så enkelt, eftersom vi får vår mat från Helenelundskolans kök, som lagar mat till flera tusen, varje dag.
Jag berättade för flickorna att när vi får en ny skola så kommer vi att bestämma själva över vår mat och att eleverna på skolan då kommer att få vara mer delaktiga i menyn.
Flickorna hade också önskemål om att få lite mysställen där man kan "krypa in och mysa och läsa en bok". Vi pratade om runda hål i väggen där en elev kan krypa in och få vara i fred.
Flickorna ville väldigt gärna ha fräscha rum, ljusa, vita väggar men även pastellfärger. De var lite ledsna att de inte kommer att gå på Töjnaskolan när skolan är klar, men att det är bra att åtminstone en av dem har småsyskon som kommer att få en fin skola.

Fick du några våfflor idag? Jag har precis ätit våfflor till efterrätt, inte var dag det blir efterrät en vardag. Mums!

Jag undrar om jag får något trevligt elevbesök i morgon? Ha en bra morgondag!
Annica


fredag 22 mars 2013

Första mötet med arkitekten

I tisdags, den 19 mars träffade jag och mina biträdande rektorer, Annika E och Siv, två arkitekter från arkitektfirman White Arkitekter.
De berättade att de hade fått i uppdrag av Barn- och Utbildningskontoret att ta fram förslag på Ny förskola/skola. Deras första uppgift är att utföra en förstudie och ta fram tre förslag på ny skola.
Jag kommer att benämna det nya projektet för skola även om projektet är en kombination av förskola och skola med idrott, ny matsal och tillagningskök.
Arkitekterna berättade om sig själva, sin erfarenhet av skolprojekt och vi fick tillfälle att ställa många frågor på hur de ser på en modern och hållbar skola.
Nästa möte var i torsdags den 22 mars då träffades ledningsgruppen, skyddsombudet som hade med sig svar från elevrådet, BUK:s representant som heter Martin Nilsson och arkitekterna. Elevrådet hade fått i uppgift att svara på ett antal frågor om tex vad de saknar idag i sin skola och hur de skulle vilja ha skolan. Vi genomförde en workshop där vi spånade om morgondagens Töjnaskola. Det var verkligen inspirerande, vi höll på i två timmar och när arkitekterna lämnade skolan hade de med sig en massa idéer, synpunkter om form, funktion, trygghet, säkerhet både inomhus och utomhus.

Nästa möte ska vi ha i början av april. Jag återkommer!

Glad Påsk!
Annica