tisdag 30 april 2013

Förstudien klar!


I förra veckan hade vi möte med White arkitekter, Niklas och Klara. Med på mötet var Martin, Anna, Annika och jag.
Vi fick ta del av tre olika förslag till Nya Töjnaskolan. Klara gick igenom hur de arbetar fram ett förslag.
Först utgår de ifrån ett funktionsprogram som Martin som arbetar på BUK har utarbetat.
Viktigt är att många av oss som arbetar ute på skolorna har fått tycka till om funktionsprogrammet. Tanken är att vid all nybyggnation av skolor i Sollentuna ska man utgå från funktionsprogrammet och sedan anpassa byggnationen efter miljön, läge och andra speciella förutsättningar som varje enskild skola har.

När Klara var färdig med sin genomgång och vi som lyssnade hade ställt alla frågor och lyft funderingar som kom upp, tog Niklas över och gick igenom de tre förslag som de hade tagit fram.

Det som gjorde mig mycket glad var att vi samtliga var väldigt överens om vilket förslag vi föredrog och vi gav Martin fullt stöd nu när han ska  presentera det för nämnden.
Vi håller tummarna att det går bra och vi hoppas nämnden tar ett klokt beslut.

Hoppas Valborg blev en trevlig upplevelse, trots kylan och blåsten.
Själv har jag just nu sett Madrid slå Dortmund med 2-0 i semifinalen i Champions League. Trots vinsten går Dortmund vidare tack vare att de vann hemma med 4-1.

Ha en härlig första maj!
Annica

torsdag 18 april 2013

Lite information och tankar från Annica och SÖKES! Kreativa föräldrar!

  Hej alla läsare!
Jag har nu tillbringat två dagar på utbildning och träffat många duktiga rektorer från hela Sverige.
Det är så kul att vara från Sollentuna! Alla vet att vi är en skolkommun i framkant. Vi syns och hörs!

Jag måste berätta för Er att idag meddelade Sveriges Kommuner och Landsting att Sollentuna kommer att få mottaga ett pris, med motiveringen "Sollentunas skolor har för femte året i rad höjt sina elevresultat!" Jag tror att våra kommungemensamma satsningar har hjälpt oss att bli bättre. Jag märker att intresset från politiken är väldigt stor. Jag känner att vi drar åt samma håll. 

Barn och utbildningskontoret satsade förra året på lärarna i  naturvetenskap, genom en fortbildning för samtliga NO-lärare. I år, men också förra året fick yngrelärarna som undervisar i svenska och förskollärarna, en utbildning i STL "skriva sig till läsning"  och nästa läsår kommer alla skolor att delta i en stor satsning på matematikundervisningen. Den gäller för samtliga undervisande matematiklärare och kallas för matematiklyftet.
Jag blir förvånad om vi inte fortsätter att höja elevernas resultat!

En annan källa till glädje är att Töjnaskolan är en av Sollentunas mest besökta skolor när det gäller studiebesök. Vi har under året tagit emot skolledare och lärare från flera olika kommuner. Alla är så imponerade av hur kreativt våra elever arbetar med den nya tekniken.Eleverna är stolta som "tuppar" när de får visa de vuxna besökarna hur de arbetar med delade dokument och hur de skapar egna böcker.

Ja det är kul att vara rektor i Sollentuna och i synnerhet kul att vara rektor på Töjnaskolan!

Nog om detta! Nu är jag på jakt efter  några föräldrar som vill vara med och påverka utomhusmiljön och inomhusmiljön i Nya Töjnaskolan!

Snälla! Hör av Er till mig på mail och berätta varför just Du är lämplig att vara med i en arbetsgrupp som ska vara med och skapa vår Nya Töjnaskola!

Jag vill skapa en grupp med föräldrar som är intresserade av att träffas, tillsammans med mig, personal, elever och vår arkitekt. Vi ska bygga framtidens skola i nutid! Då behövs Du som har ett kreativt, öppet sinne och som vill tänka nytt! gruppen bör ha olika kompetenser och intressen. Intressen såsom t.ex trädgård, odling, lek, idrott, funktionshinder, konst, meditation, rekreation, lugna lekar, äventyr mm.
Nu har Du chansen att kunna påverka Ditt barns nya skola!
Ca sex stycken föräldrar skulle kunna bli bra.  Den här gruppen ska naturligtvis även ta med sig förslag och idéer från andra föräldrar på skolan. Hur formerna för gruppen ska vara och hur den ska kommunicera med övriga föräldrar får vi tillsammans bestämma.

Skynda Dig att höra av Dig till mig!
Hälsningar och ha en trevlig helg, vi hoppas på värme och sol!
Annica




torsdag 11 april 2013

Presentation av förstudien

Andra mötet med White Arkitekter om Nya Töjnaskolan hade vi i måndags förmiddag, den 8 april. Tyvärr hade ännu inte snön försvunnit men snart hoppas vi på att värmen letar sig upp till vår breddgrad.
Jag, Annika Ekman och Siv Kevin kom till mötet med mycket stora förväntningar. Idag skulle vi få höra hur arkitekterna hade tolkat in alla de synpunkter om hur vi från skolan vill se Nya Töjnaskolan.
Med på mötet var även Martin Nilsson, fastighetsstrateg från Barn- och utbildningskontoret, BUK och Anna Österman, utbildningsstrateg, även hon från BUK.
Niklas Singstedt,  en av arkitekterna, presenterade den förstudie som de hade arbetat fram efter vårt senaste möte. Förstudien beskriver hur de har uppfattat våra tankar och hur deras uppdrag från Barn- och utbildningskontoret och Trafik och fastighetskontoret,  för ny skola ser ut. I slutet av förstudien presenterades tre olika möjliga tankar om hur en ny skola skulle kunna se ut. Inte som byggnad utan mer om skolan ska vara en byggnad eller uppdelad i flera. Vi diskuterade de olika möjligheterna. Vi var överens om att en sammanhållen skola gynnar helheten, men att det i denna helhet ändå skulle finnas ett stort hjärta och några små. Vi diskuterade också att förutom en stor entré för de äldre så behövs flera mindre entréer för våra yngre elever och för förskolan.
Här nedan ser Du Siv, Annika och Anna,  alla tre djupt engagerade i förstudien som Niklas presenterade.
Många frågor kom upp och vi hade gärna suttit och pratat ny skola hela dagen. Vi avslutade mötet med många nya tankar och frågor. Nu ska vi tillbaka till skolan och läsa förstudien ännu noggrannare och komma med ytterligare synpunkter till Niklas innan fredag.
  Niklas visar här detaljplan och hur de har gjort en platsanalys över Tureberg och Töjnan.
                                     Anna och Martin studerar och lyssnar till Niklas dragning.

Nästa möte och därefter en ny rapport kommer den 23 april. Alla ni som läser min blogg, är välkomna att komma med Era tankar och synpunkter. Hur vill Du att Nya Töjnaskolan skall se ut, vilka funktioner tycker Du är viktiga? Skriv på bloggen eller kontakta föräldrarådet. Du är också välkommen att träffa mig på skolan.
Hälsningar och ha det bra tills nästa gång!
AnnicaA