söndag 1 september 2013

Äntligen skolstart igen! Nu går vi in i nästa fas!

Hej alla läsare!

Välkomna tillbaka efter sommaruppehållet.
Som vi alla vet händer inte speciellt mycket under sommaren på jobbet, men på Töjnaskolan har en hel del hänt. Vi har haft ett byggföretag, Construera, som har byggt om inomhus så att vi ska få lite bättre utrymme för våra elever.
Det är otroligt roligt att se alla elever och lärare tillbaka i våra uppfräschade lokaler. Som ni säkert vet har vi nöjet att ha åk 6 från och med i höst. Detta innebär att vi har fler elever detta läsår än tidigare.

Construera som har skött ombyggnaden har gjort det fantastiskt bra! Tyvärr läste jag någonstans att det hade skett en miss i planeringen av hall och kapprum. Det är inte riktigt sant. Det är inte alltid gamla ritningar berättar om alla förändringar som gjorts sedan byggstart. 
När vi skulle göra kapprummet större med hjälp av en dörr från ett befintligt kapprum till skolsköterskans gamla rum,visade det sig att det fanns alltför många vitala konstruktioner till golvvärmen i väggen. Att flytta den konstruktionen gick inte utan ett större ingrepp. I stället gjorde Construera helt enkelt en ny ytterdörr med yttertrappa och en helt ny toalett med handfat i det nya kapprummet. Mycket kreativt och snabbt agerat från deras sida!

Men trots att delar av skolan nu ser mycket trevligare ut, är vi trångbodda och vi längtar efter lokaler som är anpassade för 2000-talets undervisning.Våra barn/elever i Sollentuna är värda en ny skola!
Vi vill ha en flexibel skola, för alla barn/elever. Den ska var modern, miljövänlig och så snygg att du blir glad och lugn i sinnet när du ser skolan på håll och när du kommer in i skolan.

BUN :s beslut att förorda en sammanhängande byggnad som är belägen där skolan står idag, är ett bra beslut och bör innebära att ytan som byggnaden upptar, inte blir större, snarare mindre än idag, eftersom den gamla förskolan och de två nya paviljongerna försvinner. Jag läste någonstans att man befarar att antalet elever kommer att fördubblas, det är inte sant. I dag har vi en maxkapacitet för 550 barn/elever och i nya skolan blir maxkapaciteten 700 barn/elever. En ökning med max 150 barn/elever eller 22%. Eftersom vi minskar antalet små barn och ökar antalet äldre elever så bör bilkörandet till och från skolan inte öka.
Jag ser att många föräldrar som bor nära, kör sina barn till skolan. Det skulle vara bra om vi lärde barnen att en promenad på 5-10 min är nyttigt och bra för miljön. Prata med ditt barn att han/hon promenerar tillsammans med sina kompisar så kan vi enkelt minska biltrafiken.

 Jag ser fram mot en ny skola som har en härlig utemiljö, gjord för lek, rekreation och idrott. Kanske kan vi få lite konstgräs på en del av ytan, det skulle vara toppen. Jag som rektor vill gärna att så mycket som möjligt av ängen används för rekreation, idrott och lek och att skolan placeras så nära Sveavägen som möjligt.

 En stor fördel med att ha en grundskola för alla åldrar i närområdet, är att ditt barn våra elever inte behöver känna stress över att behöva byta till en skola de kanske inte gärna vill gå i och eventuellt hamnar kompisarna på en helt annan skola. Ditt barn, våra elever får nu nära till skolan och kan använda sin fritid till aktiviteter i stället för att sitta på en buss.

På Töjnaskolan sätter vi alltid eleven i fokus. På Nya Töjnaskolan ska vi ha ett kök där maten tillagas och en matsal som även du som förälder gärna äter i. Med en ny idrottslokal kommer ditt barn, våra elever att få ut mer av sina idrottslektioner än idag.
En flexibel skola, anpassad efter barnkullarnas storlek är dessutom bra för samhällsekonomin, bra för miljön och bra för din privata plånbok, allt detta gagnar oss alla.

I veckan som gått, ve35, träffade ledningen, jag, Annika Ekman och Siv Kevin, Whitearkitekter, Karin Frosterud och Martin Nilsson från BUK. Vi gick igenom höstens arbete i byggprojektet. Det kommer att bildas referensgrupper som ska bestå av lärare, elevråd, ledning, fack och Töjnaråd, föräldrarnas forum i skolfrågor.
Tanken är att grupperna ska titta på hur karaktären på skolan bör vara i olika sammanhang t.ex. förskolans aktivitetsrum, ämnesrum, utemiljö, matsal, kök idrott mm.
Personalen på skolan kommer att kontinuerligt få information och också vara delaktig i processen. Töjnarådet kommer att ha en stående punkt som heter Nya Skolan, första Töjnaråd är den 25 september.
När alla referensgrupper har sagt sitt, så kommer personalen att få ta del av dessa synpunkter för att få möjlighet att komma med nya synpunkter.
När alla synpunkter har kommit upp i ljuset lämnas dessa till en arbetsgrupp, där ingår skolans ledning, som bereder förslaget till styrgruppen, personer från bland annat  BUK och Fastighetsavdelningen, som beslutar.  Med ledning av beslutet i Styrgruppen kan arkitekterna göra en ritning.
 När första ritningen finns klar, så kan vi alla fortfarande komma med ytterligare synpunkter.
Detta är en demokratisk process och som i vanlig ordning hamnar ritningen till slut på beslutfattarnas bord, Styrgruppen, och det är på en nivå ovanför Töjnaskolan.
Om allt går som vi har tänkt kommer ritningen att presenteras vid terminens slut. Vi kommer att ha alla ritningar hängande i vår entré och du är välkommen att studera dem och komma med synpunkter.
Du kan alltid komma in till mig, maila eller ringa om du har frågor eller synpunkter.
Kom ihåg att det är bättre att fråga personer som har svaren, än att gissa och tro. Låt oss arbeta tillsammans med byggandet av ditt barns Nya Töjnaskola. Som Erik Hamrén uttrycker det, "tillsammans är vi starka, tillsammans är vi j-igt starka"!

Ha en trevlig vecka!
Annica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar